textum, textrum

Åsiktspuck en afton.

Posted in Herta Müller, Olga Tokarczuk, Paul Auster by Terese on 24 december 2009

Har fått många och mycket fina klappade böcker. Bland andra Hertas nya och Olga Tokarczuks Gammeltida och andra tider, som jag tror att jag kan rekommendera utan att ens ha läst. Jag älskar henne redan. På grund av platsbrist ryker mina fyra Paul Auster, ett noga genomtänkt val, ety han är någon man med all säkerhet aldrig kommer läsa igen, ety man kan inte respektera honom längre. Bokhyllan känns plötsligt klar som vatten, jord.

Annonser

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Caroline said, on 25 december 2009 at 5:27 e m

  Alltså, jag kan inte FATTA att vi är de enda ”bokbloggare” (generaliseringen tar emot men i brist på … etc) som reagerat på detta; finner det mkt märkligt hur ”alla” glatt fortsätter att hylla Austers senaste, Rushdies florentinska skröna etc etc in absurdum.

  Hur är det möjligt?

 2. interweaves said, on 26 december 2009 at 10:13 f m

  Vet ej. Antingen har de ingen koll eller så agerar de ignoranta.

  Å andra sidan gör jag i mitt ställningstagande det tämligen lätt för mig, för Auster tillhör verkligen mitt läsförlutna (ens läshuvud förblir ju lyckligvis ej detsamma som det man hade som nittonåring). Däremot slutar jag inte älska Woody Allens tidigare filmer, vad han än har för sig på privatplan. Men jag tänker att just däri ligger skillnaden, det privata och det öppna ställningstagandet. Var jag Auster hade jag inte vågat visa mig bland folk.

 3. tomas said, on 26 december 2009 at 8:14 e m

  Men skillnande mellan en människa och dess verk, då? Jag tänker att jag skiter kanske fullständigt i vem som skrev det jag blev glad av att läsa, bryr mig inte det minsta om vem som tog kortet jag drömde om i flera år, jag memorerar inte ens filmregissörers namn längre, jag bryr mig helt ärligt inte så mycket om vem som gör vad, om jag gillar det så gillar jag det. Är det nödvändigt att förakta någons arbete eller lust till kreativitet för att den har fucked up åsikter?
  Jag tror jag hellre riktar min uppmärksamhet på mer faktiskt problem, alltså sådant som faktiskt förstör för folk t.ex. korrupta politiker, väpnade konflikter och hungersnöd än de som anser att en våldtäktsman borde bli släppt fri eller inte gjort fel och därför vägrar läsa deras böcker.. Men jag förstår hur ni tänker, och jag tycker inte ni gör fel, eller något, jag köper t.ex. inte frukt från länder vars makthavare agerar oetiskt mot världen, miljön eller folket som bor där eller i länder som det interagerar i t.ex. handel med… hoppas att ni gör det med.

  Om det är en intellektuell abort ni försöker göra, alltså sprätta iväg författarna från världens (bokhyllan) yta för att slippa befattas med honom, tycker jag ni gör rätt. Men kanske, tja, inte förknippa personens alster med hans åsikter eller handlingar? Jag tänker liksom att varför försaka sig möjligheten att inta något man tycker är gott för att någon som man ogillar gjort det, man kan ju alltid sno boken så att de inte får någon ersättning. Och sedan bränna den, när man har läst den. Så att ingen får veta..

  Jag blev nervös halvvägs in i skrivandet för jag tänkte att ni kanske misstar mig för någon som våldtar eller tycker att det för fem jävla öre är något som är okej, men jag menar, kanske tar ni det för långt? Eller inte, förstås.

 4. interweaves said, on 29 december 2009 at 9:11 f m

  Tomas, diskussionen följer.

 5. interweaves said, on 03 januari 2010 at 3:33 e m

  Även här.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: