textum, textrum

Om man är arg så är man arg, konstaterade lilla My och skalade sin potatis med tänderna. Man ska vara arg ibland, vartenda knytt har rätt att vara ilsket. Men han är arg på fel sätt, han blåser inte ut nånting, han drar i sig.

Posted in Tove Jansson by Terese on 20 september 2010

Staden är långsam idag. Människor är nedtonade och liksom tysta, tittar försiktigt under lugg. Ett förfall, en landssorg.

Under valvakan talar vi om det allra mest grundläggande. I ansiktet kan man läsa människan som en bok. Bortsett från att Sverigedemokraterna uppenbarligen för en slags hobbyverksamhet konstaterar vi att både Reinfeldt och Borg utåt sett verkar sakna mänskliga känslor; runt ögonen inga glädjerynkor, i pannan intet tecken på ilska. Ingen gravitation kröker deras ryggar, huden är kall och hård och glansig som en ormkropp.

I dessa händer väljer Sverige vila. De vill vi ska vara individuella, självständiga, overkligt hårda, leva på egensamlade tillgångar likt på medeltiden men glömmer vi är flockdjur, alla lever av varandra. En grekisk filosof jag glömt namnet på konstaterade redan under antiken att människan är den minst individuella av djur ety vi är den avkomma som lämnar våra föräldrar sist. Är jag törhända ett undantag, men jag är ovillkorligt beroende av min pojkvän, min pappa, mamma, mina mest fantastiska farföräldrar, skogskatten, taxen! Om man inte förlorar en del av sin självständighet i beroende till andra människor, kan man väl inget annat kallas än psykopat, empatistörd; när saknar man det mest grundläggande, hur styra ett land? Hur tackla Sverigedemokraterna om man inte är arg?

*

Titelcitat: Tove Jansson, ur Pappan och havet. Läs även vad Torsten säger om vreden som skapande kraft. Läs vredens barn, vad Rävjägarn säger, Blessyrer, Jenny Maria.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: